foto Kim Scholten

Oude vijver                                                                                                                                Een kikker springt erin                                                                                                        Het geluid van water               Bashō

Het is lente in de vijver van mijn dochter:  er zitten groene kikkers. Prachtig zijn ze! Je ziet ze pas als je goed kijkt, het groen om hen heen is een goede camouflage. Ze zitten roerloos op een waterlelieblad of op de rand tussen het hoge gras, in het zonnetje.

In de traditie van de indianen staat de kikker voor zuivering. Alle rituelen waar de reinigende en zuiverende werking van water een rol speelt, hebben te maken met de kracht van kikker. In het oude Egypte was hij ‘heilig’. Om zijn vruchtbaarheid en zeker ook vanwege zijn opvallende metamorfose, was hij het symbool van het ontstaande en zich steeds vernieuwende leven. Die metamorfose,  van ei tot kikkervisje tot vierpotig wezen, in 6 weken, hebben de meesten van ons als kind ervaren. Kikkerdril uit de sloot scheppen en in een  glazen bakje doen en dag na dag kijken hoe het wonder gebeurt. Spel, schoonheid en avontuur.

De mannetjeskikkers worden ook wel ‘boerennachtegalen’ genoemd. Ze geven in de paringstijd heuse klankconcerten. Ze blazen hun wangzakken op tot grote bellen. Als je goed kijkt kun je op de foto zien wat klank teweeg brengt: de ‘trillingsgolfjes’ zijn in het water goed te zien. Het ziet er ontspannen uit, terwijl het geluid echt overweldigend kan zijn, zeker als ze met velen zijn.

‘Boerennachtegalen’, grappig hoe dat werkt in me. Het woord brengt me terug naar jaren geleden, toen ik cursussen volgde op El Bloque, in Spanje. Daar genoten we ’s nachts én overdag van het gezang van de nachtegalen. Ik zie mezelf weer: roerloos luisterend naar een nachtegaal die vlak bij me in het groen verscholen zit. Zijn keeltje trilt ontspannen; uit zijn bekje stromen de prachtige klanken als vanzelf. Jaloersmakend. Wat een zanger!

Mijn logo is een tekening van een nachtegaal, verwijzend naar het sprookje van de Chinese nachtegaal, die met zijn zang de zieke keizer geneest. In mijn praktijk werk ik veel met de genezende kracht van klanken.  Steeds weer ben ik verrast door de intensiteit, puurheid, schoonheid en diepte van de klanken die als vanzelf komen. Mensenklanken in een breed palet van klankkleuren: van dierlijk tot hemels en alle toonaarden er tussen in. Het blijft bijzonder om daar getuige van te zijn en de bevrijdende en helende werking ervan te zien.

In deze nieuwsbrief een overzicht van mijn activiteiten. Ik wens je inspirerende lenteconcerten toe: van kikkers, nachtegalen, krekels, merels of andere muzikanten.

Hartelijke groeten,

Mariejan